Essays

Ieder jaar schrijft de winnaar van De Pluijm het winnende afstudeeronderzoek om tot essay voor de bundel De Nieuwen van uitgeverij Theaterboek. Hieronder vind je alle eerder geschreven Pluijmessays.

Uitgeverij Theaterboek is gespecialiseerd in het uitgeven van theaterteksten. In de serie De Nieuwen geven zij werk uit van debuterende toneelschrijvers. Alle bundels zijn – inclusief de Pluijmessays – te verkrijgen via de site.


Meer mens door de machine

Rafaëlle Kwakkel, winnaar van De Pluijm 2018

In de nabije toekomst ontwerpt het beginnende bedrijfje Robotica een beperkt kunstmatig intelligent systeem, dat de taak heeft om met een arm-achtig aanhangsel handgeschreven bedankbriefjes te schrijven. De makers noemen hun product Turry. Turry is een zelflerend systeem: haar makers hebben haar de opdracht gegeven om continu haar handschrift te perfectioneren, en zij hebben die opdracht als volgt geformuleerd: “Schrijf en beoordeel zoveel mogelijk bedankbriefjes, zo snel mogelijk, en blijf nieuwe manieren zoeken om je nauwkeurigheid en efficiëntie te verbeteren.”

Dit essay verscheen in de Theaterboek-bundel Error (2018). Lees hier het gehele essay.


Wereldbeelden. Hoe figuren zich staande houden in het geëngageerde theater.

Joy Slaats, winnaar van De Pluijm 2017

Ik neem je graag mee in de fascinerende wereld van het figurentheater. Een landschap gevuld met miniatuurwerelden, schaduw-spelen, poppen en objecten. Figurentheater laat je geloven dat dode materie in de voorstelling weer tot leven komt. Daardoor is het voor mij de meest magische vorm van theater. Zoals een kind de grens tussen fantasie en realiteit nog niet kan onderscheiden, wil ik die grens in het theater niet accepteren.

Dit essay verscheen in de Theaterboek-bundel De Dingen & Ik (2018). Lees hier het gehele essay.


Fictieve werelden. Een essay over worldbuilding.

René van Dijk, winnaar van De Pluijm 2016

Fantasy is de laatste jaren dusdanig populair geworden, dat het bijna mainstream is. Ik durf tegenwoordig in het openbaar toe te geven dat ik graag fantasy lees. Niet alleen als guilty pleasure, maar als serieuze literatuur. Ik durf er zelfs voor uit te komen dat ik graag fantasy schrijf. Hoewel ik daar niet direct om word uitgelachen, levert het me nog steeds weleens een meewarige blik op. Theatermakers kijken me angstig aan, alsof ik nu over mijn erotische Harry Potter-fanfiction ga beginnen, en collega-schrijvers vragen me of daar nou echt geld in valt te verdienen.

Dit essay verscheen in de Theaterboek-bundel Hitte (2017). Lees hier het gehele essay.


De barsten in mijn schrijverstoren

Hester Zijlstra, winnaar van De Pluijm 2015

Als ik schrijf, voel ik me heel kwetsbaar. Ik denk al aan het moment waarop de woorden uit mijn hoofd als gedachtes in de hoofden van anderen zullen klinken. Ze kunnen iets van mij in de tekst terugzien. Iets waardoor ze me misschien heel stom gaan vinden! Ik heb ambitie. Ik wil lezers, of publiek in de zaal iets laten meemaken, maar als ik bang ben, gebruik ik niet de woorden die nodig zijn. Dan houd ik me in, uit angst voor een gevoel van schaamte.

Dit essay verscheen in de Theaterboek-bundel Schaamte (2016). Lees hier het gehele essay.


Zijn wij Narziss of Goldmund?

De Eerste Pluijmlezing

Op 17 juni 2016 werd door mede-Pluijm-oprichter Jelmer Soes de eerste Pluijmlezing voorgelezen, een lezing over onderzoekend schrijven, gekoppeld aan de uitreiking van De Pluijm. De gehele Pluijmlezing is hier terug te lezen.