De Pluijm 2020 gewonnen door Edna Azulay

Tijdens de spannendste Zoom-sessie van HKU Theater in 2020 is de winnaar bekendgemaakt van onderzoeksprijs De Pluijm. Uit de vijf genomineerden koos de jury unaniem voor Edna Azulay (Writing for Performance) met haar gekoppelde eindwerk en onderzoek een lichaam van water kan niet breken: elke tekst is een liefdesbrief. Azulays werk maakte zo veel indruk op het lectoraat dat is besloten tot een unieke publicatie…

Juryrapport
Over het ingezonden werk van Azulay schreef de jury:

“Begonnen met de vraag ‘wat is queer schrijven?’ wordt Edna’s onderzoek een zoekende, verwarrende, verlangende, bruisende liefdesbrief aan de “not-yet-there” van de persoonlijkheid, een gevecht met de “straight time” van de wereld,  en tegelijkertijd een heel minutieus onderzoek naar wat schrijven daarin kan betekenen. Onderzoek en maken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Edna gaf haar eindwerk en haar research document dezelfde titel en stuurde ze samen in voor de Pluijm. Ze zet zich af tegen bestaande systemen en theorieën, maar biedt ook iets nieuws aan. Ze creëert in haar onderzoek en in haar werk een nieuw mensbeeld met een nieuwe dramaturgie in haar schrijven, waarbij Sarah Kane kinderspel is. Haar onderzoek is weliswaar persoonlijk, maar ook heel theoretisch.  Het is politiek relevant, dramaturgisch vernieuwend. Het is ethisch, performatief en fysiek.”

Zoom
Vanwege de Corona-maatregelen was het dit jaar niet mogelijk om, zoals normaal, De Pluijm uit te reiken tijdens de afstudeerbrunch van HKU Theater. Daarom ontmoetten jury, studenten en docenten elkaar op de laatste ochtend van het schooljaar op Zoom voor een speciale online Pluijmceremonie. Vera Morina, winnaar van De Pluijm 2019, las een verkorte versie van haar Pluijmessay voor, en er waren interviews met de genomineerden van 2020.

Nominaties
Meer dan twintig inzendingen ontving De Pluijm in dit bijzondere jaar. Daaruit koos de jury, naast het onderzoek van Azulay, nog drie andere genomineerden:

  • Lars Koning (Writing for Performance) met Settings: personages voelbaar maken via de ruimte
  • Betina Abi Habib (Master Scenography) met Scripting for Scenography: Collection of performances
  • Julia de Dreu (Writing for Performance) met Misogynie en het Onheilspellende

Unaniem
Geheel in lijn met de Corona-tijden vond het juryberaad plaats op Zoom. Na lang overleg vroeg juryvoorzitter Nirav Christophe alle juryleden om een naam van een mogelijke winnaar op een briefje te schrijven en op hetzelfde moment te tonen voor de camera. “Toen gebeurde iets dat nog nooit bij De Pluijm gebeurd is: alle vijf de juryleden hadden dezelfde naam opgeschreven: die van Edna!”

Publicatie
De jury was zo onder de indruk van het afstudeerwerk van Azulay dat is besloten tot een unieke publicatie: eindwerk en onderzoek zullen gezamenlijk verschijnen als HKU Cahier, een uitgave van het lectoraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *