Tanja Becher en Vera Morina winnen De Pluijm 2019

Een spectaculair besluit van de jury bij het toekennen van De Pluijm 2019; de vijfde maal dat de onderzoeksprijs van HKU Theater werd uitgereikt, leverde niet één, maar twee winnaars op: Writing-student Vera Morina en Tanja Becher van de masteropleiding Scenography. Rafaëlle Kwakkel, de winnares van 2018, overhandigde tijdens de afstudeerdag van HKU Theater de wisselbokaal, sámen met een 3D-geprinte replica, aan de twee nieuwe winnaars. De andere genomineerden waren Aristi Pavlou (MA Scenography) en Célestine van Rijswijk (BA Theatre & Education).

Twee pleidooien, twee prijzen

Speciaal voor dit uitzonderlijke besluit maakte kunstenaar Jeroen Wesselink, die in 2015 de oorspronkelijke bokaal ontwierp, een 3D-geprinte replica, die Tanja Becher in ontvangst mocht nemen.

In het juryrapport leggen juryleden Nirav Christophe, Rafaëlle Kwakkel, Mart-Jan Zegers en Jorrit Thijn de opmerkelijke keuze voor twee winnaars uit. Diep onder de indruk waren ze van enerzijds het sociaal bewogene en anderzijds het totaal vernieuwende van de twee jonge onderzoeksters.

De jury schrijft over Bechers onderzoek Twins:

Tanja Becher heeft met haar onderzoek naar ‘embodied simulation’ een heel speciale onderzoeksvorm gekozen: ze maakte een dansvoorstelling op basis van het werk van beeldend kunstenaar Gustav Vigeland en liet de toeschouwer reageren door al kijkend verschillende beeldjes te kleien, die zij zelf vervolgens op een wetenschappelijke manier analyseerde om tot ideeën over ‘belichaamde simulatie’ te komen. Het is een art-based onderzoeksproject én een voorstelling ineen.’

En over hoe je als theatermaker verantwoordelijkheid neemt voor je positie binnen een geïnstitutionaliseerd racistisch systeem, óf: binnen 7 stappen naar een cultureel divers theaterlandschap van Vera Morina, schreef de jury:

‘“Mijn naam is Vera Morina, dit is mijn scriptie, de titel is: hoe je als theatermaker verantwoordelijkheid neemt voor je positie binnen een geïnstitutionaliseerd racistisch systeem”. Zo begint een vlammend betoog hoe we kunnen werken aan een cultureel divers theaterlandschap. Niet alleen een analyse, maar ook een handreiking; niet alleen een aanklacht maar ook een pleidooi; niet alleen een visie, maar ook een vergezicht.   

Genomineerden

Naast de winnaars werden nog twee andere inzendingen genomineerd:

  • Célestine van Rijswijk (BA Theatre & Education) met Begeleiden is een kunst, een afstudeeronderzoek naar de rollen van coach en begeleider;
  • en Aristi Pavlou (MA Scenography) met het research document How to do things with space: Using scenography to create a methodology for how architecture can be rendered as performative

Het volledige juryrapport van De Pluijm 2019 is hier te lezen.

De Pluijm vijf jaar

2019 was het jaar van het eerste jubileum voor De Pluijm: de prijs voor het meest erudiete, eloquente en vernieuwende onderzoek van HKU Theater werd voor de vijfde maal uitgereikt. Ter ere van dit jubileum spraken we met haar vier eerdere winnaars over wat het winnen van de prijs voor hen had betekend. Rafaëlle Kwakkel (2018), Joy Slaats (2017), René van Dijk (2016) en Hester Zijlstra (2015) vertelden, en hun verhaal zie en luister je hier terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *