De Pluijm 2018 gaat naar Rafaëlle Kwakkel

De Pluijm 2018 is uitgereikt aan Rafaëlle Kwakkel, afstuderend aan de opleiding Writing for Performance. Haar scriptie Alleen iets met een geest kan tandenknarsen werd door de jury gekozen als meest vernieuwend, verzorgd en erudiet afstudeeronderzoek. Joy Slaats, de winnaar van 2017, mocht de bokaal aan haar doorgeven tijdens de afstudeerdag van HKU Theater. De andere genomineerden waren Maike Pijnappel (Theatereducatie), Anne Leijdekkers (Master Scenography) en Diede Al (Writing for Performance).

“Eruditie & urgentie”

De jury was vol lof over het onderzoek van Kwakkel, dat zich richt op kunstmatig intelligente personages in het theater. In het juryrapport wordt de scriptie omschreven als “een prachtig opgebouwd en doorlopend betoog van 124 pagina’s waarin geen denkstap wordt overgeslagen. Ze past met haar onderzoek helemaal in het hedendaagse thema van het posthumanisme, waarin de mens niet meer automatisch de maat van alle dingen is. Rafaëlle laat zien wat dat heel concreet betekent voor theatrale personages. De tekst verwerkt heel soepel uitgebreide literatuur over allerlei onderwerpen en plaatst zich daarmee echt midden in een actueel debat. Eruditie verbonden met lichtheid; urgentie verweven met toepasbaarheid. Dit onderzoek kan zo in haar opleiding gebruikt worden.”

De Pluijmwinnaar krijgt niet alleen de wisselbokaal mee naar huis, maar heeft tevens een professionele schrijfopdracht op zak: ieder jaar wordt het thema van de bundel De Nieuwen van uitgeverij Theaterboek bepaald door het Pluijmessay, geschreven door de meest recente winnaar. Ook zal Rafaëlle deel uitmaken van de jury voor De Pluijm 2019.

Vier genomineerden

De Pluijmjury was onder de indruk van het hoge niveau van de inzendingen in 2018, de veelzijdigheid en vooral de toepasbaarheid van onderzoeken voor de praktijk van anderen. Niet voor niets werden naast de winnaar nog drie andere inzendingen genomineerd:

  • Diede Al met De homohandleiding, over hoe je met heteronormativiteit de perfecte homoseksuele filmjongen kan krijgen;
  • Anne Leijdekkers met Living Bodies in front of Living Bodies, een prikkelende, filosofische tekst over vier essentiële concepten in de hedendaagse scenografie;
  • en Maike Pijnappel met It’s all-in the language, een onderzoek naar tekstbehandeling met amateurspelers.

Het volledige juryrapport van De Pluijm 2018 is hier te lezen.

Wie wonnen er eerder?

Rafaëlle Kwakkel is de vierde Pluijmwinnaar in de geschiedenis van de onderzoeksprijs. Zij werd voorafgegaan door Joy Slaats (2017), René van Dijk (2016) en Hester Zijlstra (2015). Over deze onderzoekswerken die eerder in de prijzen vielen, en alle andere genomineerden, lees je alles op deze pagina. Benieuwd naar de inspirator en naamgever van de prijs? Lees dan hier verder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *