Joy Slaats winnaar De Pluijm 2017

Joy Slaats, HKU-studente Docerend Theatermaker, wint De Pluijm 2017. Zij krijgt de prijs voor Een landschap vol figuren, een onderzoek naar engagement in figurentheater. De Pluijm, de prijs voor het meest vernieuwende, verzorgde en erudiete afstudeeronderzoek van HKU Theater, werd vanmiddag uitgereikt door juryvoorzitter Nirav Chirstophe en René van Dijk, Pluijmwinaar van 2016. De andere genomineerden waren Lisanne van Aert, Lotte Vermeer en Yentl van Stokkum.

“Vernieuwend en gedegen”

De jury prees hoe winnaar Slaats het figurentheater onderzoekt en beschrijft “als maker, als denker, als inspirator, en als docent. Het is theorievormend voor een heel veld; het is vernieuwend en gedegen, en inhoudelijk heel uitdagend wanneer beschreven wordt hoe je met beelden je boodschap kunt versterken. En de vormgeving is schitterend en past precies bij het onderwerp. Een ISBN erbij en het kan zo uitgegeven worden.”

Slaats neemt de wisselbokaal van De Pluijm mee naar huis, evenals een betaalde opdracht voor het schrijven van een essay voor de Theaterboek-bundel. Daarnaast zal zij zitting nemen in de jury voor De Pluijm 2018.

Niet één, maar twéé essays

Een unicum dit jaar: de jury besloot dat niet alleen Pluijmwinnaar Slaats, maar ook runner-up Lisanne van Aert in 2018 een betaalde uitnodiging krijgt voor het schrijven van een essay voor Theaterboek. Van Aerts onderzoek naar het protagonisme van de interne criticus “boeit, ontroert en is scherpzinnig en nietsontziend geschreven. Ze ontmaskert ieder van ons als ramptoerist en inspireert ons radicaal te zijn. Het is heel communicatief en toepasbaar.”

Juryrapport

De jury had niet alleen mooie woorden voor Slaats en Van Aerts, maar ook voor de andere twee genomineerden, Yentl van Stokkum en Lotte Vermeer, en voor alle inzenders voor De Pluijm dit jaar – een recordaantal, en van bijna alle opleidingen van HKU Theater! Lees hier het volledige juryrapport van De Pluijm 2017.

Foto Joy Slaats op scriptieomslag: door Bram Oosterhuis.

Een reactie op “Joy Slaats winnaar De Pluijm 2017

  • 1 juli 2017 om 11:25
    Permalink

    Ach we wisten wel dat we een bijzonder kleinkind hadden, maar nu verrast ze ons toch weer!! Geweldig Joy!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *