René van Dijk wint De Pluijm 2016

René van Dijk heeft de Pluijm 2016 gewonnen, de prijs voor de meest erudiete, eloquente en vernieuwende afstudeerscriptie van HKU Theater.

Op 17 juni 2016 nam René van Dijk, afstuderend aan de opleiding Writing for Performance, De Pluijm in ontvangst in het Akademietheater in Utrecht. Hij ontving de prijs van juryvoorzitter en lector Nirav Christophe en voormalig Pluijmwinnaar Hester Zijlstra.

René van Dijk ontvangt De Pluijm 2016

Juryrapport De Pluijm 2016:

De Pluijm is, zoals wij allen weten, een gerenommeerde en prestigieuze prijs, ingesteld door het HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen.

De Pluijm is een jaarlijkse prijs voor het beschouwende werk dat studenten van HKU Theater schrijven in het eindtraject van hun studie. Dat kan een scriptie, een manifest of een onderzoeksverslag zijn. De jury kijkt naar een vorm die aansluit bij de inhoud van het onderzoek, naar een vernieuwende thematiek of uitwerking, en naar een naar buiten gerichte blik. En natuurlijk naar een aantrekkelijk, inspirerend en leesbaar werk.

De jury, dit jaar bestaande uit Mart-Jan Zegers, Jelmer Soes, Inge Raadschelders, Nirav Christophe en Hester Zijlstra maakte uit een heel diverse verzameling inzendingen een keuze voor twee indrukwekkende nominaties.

In alfabetische volgorde:

  • Bente van Arkel, student Theatre & Education, met haar scriptie Immer auf der Suche; Een onderzoek naar het begeleiden van spelers in een postdramatisch maakproces;
  • René van Dijk, student Writing for Performance, met zijn scriptie Worldbuilding

Bente van ArkelBente van Arkel heeft een bijzonder uitgebreid onderzoek gedaan naar alle facetten van post-dramatisch theater en welke strategieën je in kunt zetten wanneer je spelers gaat begeleiden in deze vorm van theater. Een ambitieus, gedreven en zorgvuldig onderzoek, dat voor haar vakgenoten in het veld werkelijk nieuwe kennis en ideeën oplevert. Op een sympathieke toon wordt de lezer bij de hand genomen en op een heldere en gestructureerde manier meegenomen in de complexe en fascinerende wereld van het postdramatische theater. Bente laat een sterk naar buiten gerichte blik zien, haalt veel bronnen aan, citeert veel stemmen, en schetst op die manier een veelkleurig pallet van het debat over hedendaags theater. Het onderzoek is direct toepasbaar en inspirerend voor de praktijk.

René van Dijk WorldbuildingRené van Dijk heeft een vernieuwende scriptie geschreven over het belang van Worldbuilding voor het schrijven voor en het maken van theater. Een manier van werken, gebruikelijk bij Fantasy en Science Fiction, wordt in deze scriptie op een overtuigende wijze toepasbaar gemaakt voor hedendaags theater. René heeft een interessant naslagwerk geschreven, waarbij hij literatuur, theater, games en films op een organische manier betrekt. Heldere definitie’s en analyses leiden in zijn werk tot een genuanceerd pleidooi en tot uiterst bruikbare en breekbare regels om worldbuilding als techniek in het hedendaags theater in te zetten. Het is een vernieuwend onderzoek op het gebied van multimedialiteit, het doorbreken van de grenzen van het theater, en de zoektocht naar nieuwe vertelvormen. René heeft zijn onderzoek met zichtbaar plezier en toewijding beschreven.

Na een enerverend en hoogoplopend beraad is de jury tot een unanieme beslissing gekomen. De Pluijm 2016 gaat naar: René van Dijk!

Eerste Pluijmlezing door Jelmer Soes

Daarnaast werd de eerste Pluijmlezing gegeven door Jelmer Soes. Wil je dit nog eens teruglezen? De gehele lezing vind je hier.

Jelmer Soes Pluijmlezing 2016

2 reacties op “René van Dijk wint De Pluijm 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *