Wat is De Pluijm?

De PluijmDe Pluijm is de jaarlijkse onderzoeksprijs voor alle afstuderenden van HKU Theater (bachelor en master). Studenten die met hun afstudeeronderzoek op inspirerende wijze iets bijdragen aan het theater en/of de kunsten, in vorm, in inhoud, of in de combinatie hiervan, komen in aanmerking voor deze prestigieuze prijs. De Pluijm wordt uitgereikt door het Lectoraat Performatieve Maakprocessen.

De Pluijm 2015 werd gewonnen door Hester Zijlstra met De Schaamte van de Schrijver, een onderzoek naar belemmeringen in het maakproces. In 2016 werd zij opgevolgd door René van Dijk, die de prijs won met Worldbuilding, een verkenning van het belang van gametechnieken voor theater. De derde Pluijmwinnaar werd beeldend theatermaker Joy Slaats met Een landschap vol figuren, een onderzoek naar engagement in figurentheater.

Missie

De Pluijm daagt studenten uit om onderzoek een grotere rol te laten spelen in hun creatieve proces. Daarom verzorgt De Pluijm naast de prijsuitreiking een randprogrammering die de afstuderenden stimuleert en inspireert. In het najaar van 2017 zal in dat kader de Nacht van het Onderzoek worden georganiseerd, met daarin voorbeelden van vernieuwende onderzoeksmethoden en -opbrengsten, en natuurlijk de jaarlijkse Pluijmlezing door een eloquente kunstenaar of publicist.

De prijs

De winnaar van De Pluijm komt een drietal prijzen toe:

  • de zeer eervolle vermelding. De Pluijm is een prijs om trots op te zijn;
  • een publicatie: de winnaar mag zijn/haar onderzoek bewerken tot een artikel in de jaarlijkse uitgave van Theaterboek (uit de reeks De Nieuwen). Hij/zij krijgt hiervoor een vergoeding en begeleiding vanuit het Lectoraat Performatieve Maakprocessen;
  • de WisselPluijm – een wisselbokaal, speciaal gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Jeroen Wesselink. De winnaar mag met deze prachtige Pluijm een jaar lang pronken;
  • De winnaar neemt bovendien een jaar later plaats in de Pluijmjury, en geeft de prijs door aan zijn/haar opvolger.

Lees hier meer over het ontstaan van de prijs.